Translate

Torta sa bijelom čokoladom i rumom

Teško je staviti ime ove torte u samo par riječi. Napravljena je od više divnih komponenti. A svaka od njih daje tako poseban okus ovoj torti i zaista je nešto što nemožete probati svagdje.
Ovo je jedna od verzija cheesecakea koji se ne peče. No rum, bijela čokolada i kondenzirano mlijeko daju mu jednu posve novu crtu. Ljubiteljima cheesecakea svakako preporučam ovu divnu, svileno glatku, aromatičnu tortu. 
Recept sam pronašla na jednoj poljskoj stranici. Ako pratite strane blogove, bilo preko foodgawkera ili bloglovina možda ste primjetili da poljakinje rade čuda od kolača. Jedini problem je u tome da rijetko imaju prijevod, te se morate poslužiti google translateom, koji ponekad prevodi čuda :-). Stoga vam u nastavku prevodim recept, uz male savjete kako da vam torta čim bolje uspije. Originalni recept pogledajte ovdje.




 



TORTA OD BIJELE ČOKOLADE I RUMA

PODLOGA:

200 keksa 
115 g maslaca

NADJEV:

200 g bijele čokolade
2 žličice želatine u prahu + 4 žlice hladne vode
100 g krem sira (mascarpone, philadelphia ili ABC)
150 g gustog kiselog vrhnja
125 ml zaslađenog kondenziranog mlijeka
25 ml ruma
250 ml vrhnja za šlag
4 žlice soka od limuna

PRIPREMA:

Za podlogu: izmrvite ili sameljite kekse u blenderu. Pomješajte ih sa potpuno otopljenim maslacem. Ako smjesa ne postane ljepljiva po potrebi dodajte malo mlijeka. Utisnite smjesu u kalup za tortu, na dno i na rubove. Stavite u hadnjak.

Za nadjev: Pripremite želatinu prema uputama na vrečici. Kuhajte kondenzirano mlijeko na laganoj vatri dok ne posmeđi (poput karamele). Ostavite da se ohladi. Otopite čokoladu na pari te također ostavite da se malo ohladi. Izmiksajte sir, vrhnje, rum i limunov sok. Dodajte  ohlađeno kondenzirano mlijeko i čokoladu. Na kraju lagano pjenjačom umješajte šlag i otopljenu želatinu. Napunite obloženi kalup i hladite u hladnjaku 3-5 sati ili najbolje preko noći. Ukrasite po želji sa rum kuglicama.


Savjeti: Kondenzirano mlijeko možete kupiti u Lidlu (8.99 kn). Ja sam ovdje koristila mascarpone, koji je svakako savršeni sir za ovakve torte, no možete upotrijebiti i druge kremaste sireve. Važno je da želatinu na kraju sipate polako u smjesu, u tankom mlazu kako vam se nebi stvorile grudice. 
Ako ste ikad probali one rum kuglice iz dućana onda već sad znate kakav je okus ove torte. No svakako preporučujem da ju isprobate, osobito u ljetnim danima kada savršeno paše jedan ovakav lagani, aromatični desert. 



Svakako provjerite i ostale recepte prave majstorice Agnes iz Poljske.

Broj komentara: 7 :

  1. Predobro znam okus rum kuglica i štangica, obožavala sam ih jesti u djetinjstvu. Hmmmm, moram smisliti kako eliminirati želatinu iz kreme, vjerojatno bi bila krema dovoljno čvrsta i bez nje.
    Volim pratiti strane blogove, svaka zemlja ima neke svoje specifičnosti, tako da volim biti u toku i otkrivati nove stvari. Tvoja torta izgleda puno ljepše, sviđa mi se kontrast tamnih kuglica na svjetloj podlozi.

    OdgovoriIzbriši
  2. Misli da bi ova torta mogla i bez želatine, možda da malo čvršće istučeš šlag koji bi onda kasnije navukao višak tekučine na sebe. :) Meni je krema bila prilično čvrsta več kad sam ju stavljala u kalup. Hvala!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Beautiful cake and I'm glad it tastes :) Happy Easter

    OdgovoriIzbriši
  4. Izgleda predivno i baš fino :) Ja nigdje da nađem kondenzirano mlijeko :( Nadam se da će mi se uskoro posrećiti.. :) Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  5. Ima u Lidlu za kupiti. Nekih 9 kn košta.

    OdgovoriIzbriši
  6. Sretna što sam pronašla vašu stranicu. Lijepi pozzz iz Splita

    OdgovoriIzbriši

Copyright © 2015 CakeByDesign | Distributed By My Blogger Themes | Designed By Blokotka